2019. december 31-ig több mint 9700 helyi és regionális önkormányzat vállalta önkéntesen az EU éghajlati és energiaügyi célkitűzéseinek végrehajtását saját településén az Európai Polgármesterek Szövetsége révén. A Jelentés középpontjában Európa 2050-re történő klímasemleges kontinenssé válása áll. A folyamat fő mozgatórugói a városok és a települések lesznek, az éghajlatváltozás elleni globális küzdelemben résztvevő települések ezért jelentős anyagi támogatásra is számíthatnak!

Az Európai Polgármesterek Szövetségének aláírói vállalásaikkal jelentősen túl is szárnyalták az EU-s célértékeket. A szén-dioxid kibocsátás átlagosan 31%-os csökkentését vállalták 2020-ra (az uniós cél 20%) és 47%-os csökkentését 2030-ra (az uniós cél 40%). Fontos kiemelni, hogy az energiaváltás többet jelent pusztán a megújuló energiaforrások és modern technológiák alkalmazásánál: általában az erőforrások intelligens felhasználásáról szól, aminek együtt kell járnia gazdasági előnyökkel is.

A tavalyi évben elért számos sikertörténet mellett az alábbi öt területet érdemes külön is kiemelni.

1. Ma már a Karib-térségben és Kanadában is jelen van a Globális Polgármesterek Szövetsége, ahol támogatást nyújt a helyi önkormányzatok számára az éghajlatváltozás fenyegetéseire való reagálásban.

2. A Globális Polgármesterek Szövetsége, valamint Németország és Luxemburg kormánya bejelentették egy ún. Települési Klímafinanszírozási Alap (City Climate Finance Gap Fund) elindítását, melynek célja 4 milliárd dollár értékben alacsony szén-dioxid-kibocsátású, az éghajlatváltozás hatásaival szemben ellenállóképes infrastrukturális projektet finanszírozása a településeken.

3.  A Mission Innovation nevű szervezet és a Globális Polgármesterek Szövetsége bejelentette az együttműködés megerősítése iránti elkötelezettségét a tiszta energia forradalmat elősegítő kutatási és innovációs tevékenység minél hatékonyabb támogatása érdekében.

4. A Globális Polgármesterek Szövetsége és az Európai Beruházási Bank kihirdette a Global Climate City Challange Programra kiválasztott 20 város listáját. A Program célja, hogy technikai segítséget nyújtson a városi éghajlatváltozás mérséklését célzó programok megvalósításához, azok minél gyorsabb finanszírozásához.

5. A Globális Polgármesterek Szövetsége több mint 10.000 településből és önkormányzatból álló koalíción keresztül támogatja az Amazon Cities Pact nevű kezdeményezést és olyan ambiciózus kampányok kidolgozását, melyek felhívják a legfontosabb döntéshozók figyelmét a levegő tisztaságát elősegítő intézkedések szükségességére.

A teljes Jelentés itt érhető el.