A Polgármesterek Szövetsége 2008-ban indult útjára Európában azzal a céllal, hogy egybegyűjtse az olyan helyi önkormányzatokat, amelyek önként vállalják, hogy megvalósítják, sőt túlszárnyalják az EU klímával és energiával kapcsolatos célkitűzéseit. A kezdeményezés mostanra már 60 ország és közel 10.000 helyi és regionális önkormányzatát tömöríti magában, egybegyűjtve egy világméretű, többszereplős mozgalom erősségeit, valamint azt a technikai és módszertani támogatást, melyet az elkötelezett hivatalok ajánlanak fel.

 

Az aláírók 2050-re a következő célokat szeretnék közösen megvalósítani: a területükön gyorsítani szeretnék a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését, szeretnék elérni, hogy jobban tudjanak alkalmazkodni a klímaváltozás elkerülhetetlen hatásaihoz, illetve a polgáraik számára biztonságos, fenntartható és elérhető energiát szeretnének biztosítani.

Az aláírók ezen felül vállalják, hogy aktívan támogatják az EU azon célkitűzésének megvalósítását, hogy 2030-ra az üvegházhatást okozó gázok mennyiségét 40%-kal csökkentik, illetve vállalják, hogy a közös szemléletmódnak megfelelően megvalósítják a csökkentést, és alkalmazkodnak a klímaváltozáshoz.

Annak érdekében, hogy a politikai kötelezettségvállalást gyakorlati intézkedések és projektek kövessék, az aláírók vállalják, hogy elkészítik a település Fenntartható Energia- és Klímaakciótervét (SECAP), amelyben vázolják a végrehajtani kívánt legfontosabb tevékenységeket, a klímaváltozási kockázat- és veszélyeztetettségértékelést, valamint a tervezett alkalmazkodási stratégiákat. Az akcióterv intézkedései hozzájárulnak a fenntartható fejlődéshez és a környezeti szempontok figyelembe vételével valósítanak meg gazdasági fejlődést.


A Polgármesterek Szövetsége honlapja további információkkal és hírekkel