A Polgármesterek Szövetsége rendezvényén Brüsszelben február 20-án indították el az Európai Bizottság képviselőivel az új EU City Facility (EUCF) programot.  Az EUCF program lehetőséget biztosít az európai önkormányzatok számára, hogy támogatásban részesülhessenek energiahatékonyságra vonatkozó beruházási terveik elkészítésében, megvalósíthatósági tanulmányok elkészítésében amelyek elősegíthetik számukra projektjeik későbbi megvalósítását és finanszírozását

Az EUCF program testreszabott, gyors és egyszerűsített pénzügyi támogatást nyújt az EU településeinek. A támogatás és a kapcsolódó szolgáltatások lehetővé teszi az európai önkormányzatok számára befektetési koncepciók kidolgozását. Az eszközt az Európai Unió Horizont 2020 kutatási és innovációs keretprogramja keretében hozták létre, és technológiai támogatást is jelent a kedvezményezettek számára.

 

EUCF 1 

A helyi hatóságok és önkormányzatok kulcsszerepet játszanak a fenntartható európai energiaátmenetben. Óriási potenciáljuk van átfogó, fenntartható energiabefektetési programok (azaz az energiahatékonyságba és a megújuló energiába történő beruházások) létrehozására. Kulcsszerepet játszanak a kisebb projektek nagyobb befektetési portfóliókba történő összevonásában és az energiaátmenethez szükséges jelentős pénzügyi források mozgósításában is. Mindezek ellenére a helyi önkormányzatok jelenleg gyenge pénzügyi és jogi képességekkel rendelkeznek ahhoz, hogy hosszú távú energia- és éghajlat-stratégiáikat (például SECAP-ok stb.) megfelelő befektetési koncepciókká alakítsanak át. A program célja az önkományzatoknak történő segítségnyújtást, hiszen az ilyen befektetési koncepciók megléte a különféle finanszírozási forrásokhoz való hozzáférés előfeltétele!

 

Ezért is elengedhetetlen, hogy Magyarországon is egyre több település készítse el a konkrét cselekvésekkel, beruházásokkal járó klímastartégiáját (SECAP), mely már 2020-ban pályázati előnyöket biztosít számukra, rövidesen pedig minden önkormányzati pályázathoz alapfeltétel lesz.  Bővebben itt

 

Az EUCF programról bővebb információ itt érhető el.

 

Jelentkezzen most ingyenes felkészítő tanácsadásra a települési önkormányzatok Fenntartható Energia és Klíma Akciótervével (SECAP) kapcsolatban alább!